Saturday 9 May 2009

TURK LOKUMU TARIFI VE CESITLERI. ( EV YAPIMI )











Merhabalar, bir haftadir lokum yapiyorum dersem inanirmisiniz. Once lokum yapmak kolay olur diye dusundum ama, kivamini dengelemek bayaa zor bir olay. Tam kivamini buluncaya kadar birkac kilo sekere yazik oldu diyebilirim ama sonunda basarabildim, onemli olan bu tabii. Az kaynatinca yeterince sert olmuyor, cok kaynatinca sert olup kesilmiyor, bayaa ugrastim ve simdi tam ayarini bulunca tarifi sizlerle paylasmak istedim.

MALZEME

  • 1 kilo seker
  • 4 bardak su ( 1 bardak = 350 ml )
  • 90 gr nisasta
  • 1 kahve kasigi krem tartar
  • 1 bardak su
  • findik, ceviz, hindistan cevizi,
  • 2 yemek kasigi gul suyu
  • istediginiz renk ve aroma
  • 2 cay bardagi pudra sekeri
  • 1 cay bardagi nisasta
YAPILISI

1) Once sekeri 4 bardak su ile seker eriyinceye kadar hizli ateste kaynatin. Bir tasim kaynadiktan sonra ocagi orta atese getirin ve surubu 1 saat kaynatin.
2) Derin bir tasda bugday veya misir nisastasini krem tartarla karistirin. 1 bardak su ile ezin.
3) Surubun kopuklerini alip, surupdan kepce ile, hazirlanan nisastaya 2 kepce sicak surup ilave edin. ( Nisasta karisiminin ilimasi icin )
4) Nisasta karisimini kaynayan suruba ilave edin ve hizli ateste bir tasim kaynatin. Kaynadiktan sonra bu sefer ocaginizi iyice hafife ayarlayip lokum karisimini 1 saat ve 10 dakika yavas yavas pisirin. Gul suyu kullanacaksaniz, 2 yemek kasigi gul suyunu son 10 dakikada ilave edin. Dibine yapismamasi icin arada tahta kasikla lokumu karistirin.
5) Sari renk ve sakiz kivaminda olunca ocaktan alin ve istediginiz renk, aroma, findik, ceviz ilave edin. Dokeceginiz tepsi veya tabagi hafif yaglayin ve yagli kagidi tepsiye gore kesin ve kagidi da yaglayin. Lokumu hazirlanan tepsiye dokun. Uzerine biraz nisasta serpin, serin bir kenarda sogumaya birakin. ( Gul suyu kullanacaksaniz, ocaktan almadan 10 dakika once ilave edin. ( 2 yemek kasigi.)
6) 24 saat bekledikten sonra, 2 cay bardagi pudra sekerini 1 cay bardagi nisasta ile karistirin. Un ve nisasta carisimi olan bir zeminde lokumu kesin veya rulo yapip arasina ceviz koyun ve kesin. Eger sade istiyorsaniz, karelere kesin, pudra sekeri ve nisasta karisimi ile harmanlayin. 1 - 2 gun tepside bu karisimin icinde birakin sonra kutulara tek sira halinde yerlestirin. ( Hemen yenip bitmezse tabii!!!)
Bu olculerden 90 - 100 kadar lokum cikiyor.
AFIYET OLSUN.

NOT: Seker veya recel dereceniz varsa, 2 saat pisirdikten sonra dereceyi lokum karisimina batirip derecesini olcebilirsiniz. 113C en uygun kivami oluyor. Dereceniz yoksa yukarda bahsettigim gibi tam 2 saat 10 dakika sonra lokumunuz hazirdir.


17 comments:

MCLeeds said...

can you please post an English translation of this recipe, Thanks.

Fahriye's Kitchen said...

Hello
I have done an English version of this recipe which you can view here: http://fahriyeskitchen.blogspot.com/2009/05/turkish-delight-rose-lokum.html

Thank you!

latinaturK said...

Thank you~I will add your recipe to my blog too for my American friends.
Love your recipes!!
Teşekkür ederim. L.Yildiz

Fahriye's Kitchen said...

Cok tesekkurler L. Yildiz, hope you enjoy making these as well as I did !!

farfield said...

Merhabalar,
Benim de bir dersim için lokum yapmam gerekiyor. İtalyadayım ve krem tartar bulamıyorum.Acaba hiç koymasam olur mu? Ya da yerine ne koyabilirim? Yarım edebilirseniz çok sevinirim.

farfield said...

Merhabalar

benim de bir dersim için lokum yapmam gerekiyor. İtalyadayım fakat krem tartar bulamıyorum.Acaba koymasam olur mu ya da yerine ne koyabilirim.
Yardım edebilirseniz çok sevinirim.
teşekkürler

Fahriye's Kitchen said...

Selam farfield, krem tartar yerine, jelatin kullanarak yapabilirsiniz. Hic denemedim ama yapinca postalarim. Sevgiler.

farfield said...

hmm çok teşekkürler cevabınız için fakat bu jelatinler soğuk suda form aldığı için son anda koymam gerekir herhalde değil mi

Fahriye's Kitchen said...

Selam Farfield, bana email adresinizi yazarsaniz size tarifi gonderirim. Ben daha denemedigim icin sonuc nasil olur bilemem. Bu tarifde de malasef krem tartar var, Jelatinde dahil.
Sevgiler.

Emine said...

selam Fahriye.

Ben hollandadan yaziyorum.
Bir ders icin loum yapmam gerek ama ben gulsuyunu nerden alabilirim?

Guzel siten var, saol.

Fahriye's Kitchen said...

Hi Emine, gul suyunu, from Asian markets ve eczanelerde bulabilrsiniz. Umarim basarili olursunuz. Tesekkurler.

Anonymous said...

merhaba, tarifinizi denedim :) 1/4 ölçülerini kullandım. ancak tadında bir mayhoşluk var, acaba krem tartardan kaynaklanıyor olabilir mi? yardımcı olur musunuz? bir de ben gülsuyu değil, gül yağu kullandım, yaklaşı 1 çaykaşığı kadar.

Fahriye's Kitchen said...

Merhaba, nasilsiniz. I/4 olculerinde yaptiginizi soyluyorsunuz, sonuc ayni olmayabilir. Benim olculerle deneyin, belki basarili olursunuz.
Tesekkurler.

Anonymous said...

merhaba, bir bardak derken hangi büyüklükte oluyor acaba ?
tesekkurler

Fahriye's Kitchen said...

Merhabalar, ilginiz icin tesekkur ederim. Bir bardak olcusu 350 ml.

Sinem said...

Merhaba Fahriye,
Tarifi açıkladığın kısımda lokum karışımının 1 saat 10 dakika kaynatılmasını yazmışsın. Fakat not kısmında da 2 saat 10 dakika yazmışsın. Doğrusu hangisi açıklarsan sevinirim.

Fahriye's Kitchen said...

Selam Pamukseker, tarifin baslarinda once sekeri su ile 1 saat kaynatiyoruz sonra nisastayi ilave ettikten sonra 1 saat 10 dak daha kaynatiyouz, yani toplam 2 saat 10 dak kaynamis oluyor. Tesekkurler ve basarilar.