Saturday 9 January 2010

INGILIZ KURABIYESi (SCONE)


Bugun sizlere Ingilizlerin cok meshur ve yapini cok kolay olan kurabiye yaptim. Ingilterede hangi kahve, pastane ve restoranta giderseniz SCONE muhakkak menude bulunur ve genelikle recel ve crema ile servis yapilir. Sade olarak diyet kurabiyesi olarak oldukca populer bir alternatifdir. Tatli ve tuzlu iki cesit yapilir. Tuzlu scone rendelenmis peynir ilavesi ile yapilir. Bugun ben hurma ve ceviz kullandim fakat kuru cinsten uzum, zerdali ve incirlede yapabilirsiniz. Dikkat edilecek en onemli nokta: unu yuksekten elemek ve hamuru cok az karistirip elle hafif hafif toparlamak. Hamur fazla karistirilirsa scone sert olur ve ozelligini kaybeder. Asagidaki olculerden 8-10 kurabiye cikiyor.

MALZEMELER
  • 2 buyuk su bardagi tepeleme un ( 375 g )
  • 3 tatli kasigi kabartma tozu
  • bir fiske tuz
  • 80 gram tereyagi
  • 70 gram seker
  • 50 gram ceviz
  • 50 gram hurma veya uzum
  • 1 limon veya portakal kabugu rendesi
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kasigi yogurt
  • 4-5 yemek kasigi sut
Firini 200 derecede onceden isitin. Buyuk firin tepsinizi hafif yaglayin.
  • Once unu eleyin, karbonat tuz ve seker ilave edip karistirin.
  • Tereyagini kucuk karelere kesip, una ilave ederek, ekmek ufagi gibi oluncaya kadar parmak uclariyla ufalayin.
  • Ceviz, hurma ve limon rendesini ilave edin. Kasikla karistirin.
  • Onceden cirpilmis yumurtayi, yogurt ve sutu unlu karisima ilave edip elle hafif karistirip hamuru bir araya getirin.
  • Unlanmis bir zemine aktarin ve hamuru 3 cm kalinliginda acin. 6 cm kuki kalibi ile kesip yaglanmis tepsiye yerlestirin. Sconlarin uzerine firca ile sut surup firina verin.
  • 200 C de 10-12 dakika pisirdikten sonra firindan alip ilidiktan sonra servis yapin. Yada ortadan kesip once tereyagi sonra recel, yada once recel sonrada cirpilmis krema surup servis yapin. Afiyet olsun.

No comments: