Monday 8 June 2009

ISPARTA USULU EKMEK






Merhabalar, Turkiye'de butun ekmekler guzel ve her yorenin kendine gore yemekleri oldugu gibi ekmekleri de meshurdur bilirsiniz. Bugun ben yavas metoddan bu ekmegi yaptim ve ayni Isparta ekmegimiz gibi oldu. Bu ekmegin ozelligi, yugurmadan, sadace karistirip, uzun sure bekletiyorsunuz. Ekmege tadi verende uzun surede mayalanmasi.
Ingiltere su an hala serin, onun icin ben 18 saat mayaladim. Turkiye buraya gore sicak tabii ve mayalama 9- 10 veya 12 saat olabilir. Deneyin ve serin bir yerde mayalayin. Gordugunuz gibi kopurur gibi gorunurse olmus demektir. Sizlere hem fincan hemde tarti olculerini veriyorum ama tarti ve olcu kullanmanizi tavsiye ederim mumkunse, cunku fincanla olcu biraz kararlama oluyor ve hamurun sonucunu etkiliyor. Umarim begenirsiniz.

MALZEME
  • 3 1/2 cay fincani beyaz ekmek unu ( 1 fincan un = 125 gr )
  • 1/2 fincan cavdar unu ( 65 gr )
  • 1/2 Turk cay kasigi kuru aktif maya
  • 2 veya 3 Turk cay kasigi tuz
  • 500 ml ( 2 fincan ) ilik su
  • Uzeri icin bugday kepegi.
YAPILISI

1) BIR GUN ONCE, AKSAM :Unlar derin bir tasa olculur ve yarim cay kasigi kuru maya ve tuz ilave ederek karistirilir. Cok ilik su yavas yavas ilave edilir ve hamur karistirilir. ( Baya civik bir hamur olacak )
2) Simdi uzerini ya sitrecle, ya foil le kapatip, mutfaginizin bir kosesinde mayalanmaya birakin. ( Kisin 18-20 saat, yazin kaldiginiz yerin sicakligina gore bir saat ayarlayin, sabah kontrol edin ve kopuklu ise, hamurunuz hazir demektir.
3) Mayalandiktan sonra,hamuru karisitip havasini alin ve unlanmis bir zemine hamuru plastik bir kasikla aktarin. Unlu ellerle hamuru biraz yayin ve 4 defa katlayin. Sepet turu bir tasi hafif yaglayin ve kepegi her tarafina yayin. Hamuru 2 saat daha dinlenmeye birakin. ( Yazin 1 saat ). Hamurun uzerine kepek serpip temiz bir bezle kapatin.
4) Bu arada hamurun hazir olmasina yarim saat kala firina kapakli ve firina dayanikli kabinizi koyun ve 240 C derecede yarim saat hem firini hemde kapakli tencerenizi isitin. ( Tencerenin baya sicak olmasi lazim )
5) Yarim saat sonra hamuru sicak tencereye aktarin ve tencerenin kapagini kapatip ekmegi 35 dakika pisirin. Sonra kapagini alin firinin derecesini 220 C dereceye dusurun. Ekmegi bu sefer kapaksiz 15- 20 dakika daha pisirin ve firndan alin.
6) Iki saat sogumaya birakin. ( Beklemek cok zor oluyor ama, ekmek bu iki saat icinde hala pisiyor onun icin sabirli oluyoruz. )
Afiyet olsun.

NOT : Bulundugunuz yer cok sicaksa buzdolabinda saklayin sonra mayalamaya devam edin.


3 comments:

Anonymous said...

I would love to get this recepie in English!! The bread looks sooooo good!! I am from Bosnia and love your your recepies!!!

Fahriye's Kitchen said...

Thank you Anonymous, I would be happy to post the recipe to you via email very soon.

Anonymous said...

plz can you post this bread recipe on your blog in english, so I and others can benefit from preparing this lovely bread?
It's easier than sending it to all of us my mail..